Alles over een loodjesgeweer

Een loodjesgeweer is ook wel een ander woord voor luchtbuks. Deze geweren vallen onder de verzamelnaam luchtgeweren. Als het gaat om een luchtbuks kun je dus ook spreken over een loodjesgeweer of een luchtkarabijn. Belangrijk om dat te onthouden. Nu je dit weet wil je natuurlijk ook graag de eigenschappen weten over een loodjesgeweer en om zo te kijken of dit een geweer is dat bij je past. Ook benieuwd naar de regels omtrent het kopen van een loodjesgeweer, oftewel een luchtbuks?

Lees dan hieronder verder om daar een antwoord op te krijgen.

Regels voor het kopen van een loodjesgeweer

Het schieten met een luchtbuks kan voor mensen een fantastische bezigheid zijn. Vooral in de zomermaanden wordt er veel gebruik gemaakt van een luchtbuks of een loodjesgeweer. Voor het gebruik van een luchtbuks of loodjesgeweer zitten natuurlijk ook een aantal regels aan verbonden. Het is en blijft een geweer, waardoor regels en wetgeving daarbij van belang is. Echter zijn ze niet zo uitgebreid als de meeste mensen denken, maar er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

Om te beginnen is het zo dat er een leeftijd verbonden is aan het kopen van een luchtbuks. Zo is de minimum leeftijd 18 jaar. Iedereen die 18 jaar of ouders is mag volgens de wetgeving over een luchtbuks beschikken en deze dus ook gebruiken. Verder zitten er aan de kracht van de luchtbuks geen regels verbonden in Nederland. Echter is er wel een registratie plicht. Zo worden alle luchtbuksen geregistreerd in een register wat de handelaar verplicht is om bij te houden. Naast de leeftijd voor het kopen van een loodjesgeweer is de plaats van gebruik ook van belang.

Zo mag een luchtbuks alleen gebruikt worden op eigen terrein of op een schietbaan. Het gebruik in openbare ruimtes of de openbare weg is echt strikt verboden. Verder zijn er geen regels wat betreft de zichtbaarheid van de luchtbuks. Je kunt in je eigen tuin of op je eigen terrein dus schieten op schietkaartjes. Natuurlijk is het wel belangrijk dat niemand daarbij overlast ervaart. In de bossen gaan schieten met een luchtbuks lijkt heel leuk en spannend, maar dit is dus wel verboden. Houd de luchtbuks daarom in eigen tuin. Ook mag er met de luchtbuks niet geschoten worden op levende organisme. Dus zowel niet op dieren en mensen en dat geldt dus ook voor in eigen achtertuin.

Eigenschappen van een loodjesgeweer

Voordat je een loodjesgeweer wilt kopen is het belangrijk om jezelf af te vragen waarvoor je het geweer wilt gaan gebruiken. Voor het schieten op korte afstand is namelijk een karabijn met minder kracht, of joule, nodig dan voor wanneer je over een langere afstand of op bijvoorbeeld blikjes wilt schieten. Het verschil in krachtbron is bij een loodjesgeweer dus van invloed op bijvoorbeeld de terugslag en nauwkeurigheid. CO2 en Perslucht (PCP) loodjesgeweren hebben een hoog gebruiksgemak. De PCP’s zijn geschikt voor de langere afstanden (tot 100 meter). Voor het best en meest passende advies is het aan te raden om contact op te nemen met een gecertificeerde wapenhandelaar.